perjantai 26. lokakuuta 2012

Mieti mitä äänestät, mutta äänestä silti!


VAROITUS: Jos et ole kiinnostunut politiikasta, vaaleista tai yleisiin sekä yhteisiin asioihin vaikuttamisesta niin voit hypätä heti tämän postauksen yli seuraavaan, mutta jos vähääkään nappaa niin luehan, sillä toivoisin nuorten vaikuttavan entistä enemmän äänestämällä tai muilla vastaavilla tavoilla.Haluatko, että koulutuksestasi tingitään? Haluatko tehdä työtä mitättömällä palkalla? Haluatko maksaa veroja entistä enemmän? Haluatko maksaa yksityisen terveyden- ja sairaanhoitopalveluista, jos kunnissa niistä tingitään? Oletko valmis lähtemään lääkärin päivystykseen 50 tai vaikkapa 100 kilometrin päähän kuntaliitosten takia? Oletko halukas tinkimään hyvinvoinnistasi EU:n takia? - Niimpä, varmasti olet sitä mieltä ettei palveluista saa tinkiä ja veroja korottaa.

Nuoren silmiin Suomen poliittinen kenttä suurien puolueiden osalta näyttää harmaalta massalta. Eihän niissä ole mitään eroja vai onko? -Oli ehkä vielä 50 vuotta sitten ja historialliseltaan taustaltahan puolueilla on joku tietty aate, mutta nyt 2010 -luvulla on helppoa olla tänään tätä mieltä ja huomenna toista mieltä. Pienet puolueet jyräävät, koska heillä on vielä joitakin perimmäisiä aatteita ja yleensä karismaattiset johtajat. Tosin pienillä puolueilla on melko jyrkät ja joustamattomat kannat asioihin.

Onnekseni voin sanoa, että Suomessa demokratia toimii ja vaaleihin saa ehdokkaaksi lähteä melkeimpä kuka vain. On siis hyvä, että ehdokkaita on nuoria, vanhoja ja keski-ikäisiä, yrittäjiä, duunareita, työttömiä, koti-isiä ja -äitejä sekä kaikista puolueista. Jos saisin äänestää, äänestäisin todennäköisesti nuorta tai vähän vanhempaa naista, jos ajatuksemme kohtaisivat. Koen, että ehdokas joka on lähellä elämäntilannettani tai kokenut sen vähän aikaa sitten osaa päättää myös minua koskevista asioista fiksusti. Kunnallisvaalien koen olevan enemmän henkilö- kuin puoluevaali, joten valitsisin lähinnä ajatuksiani olevan ehdokkaan, jota äänestäisin. Tietysti katsoisin myös puolueeseen ja siihen mitä ajatuksia sekä alotteita he ovat tehneet eduskunnassa, koska kuntavaalien tulos vaikuttaa kuitenkin valtakunnalliseenkin päätöksentekoon.

Huvittuneena olen seurannut todella läheltä erään puolueen toilailuja eduskuntavaaleissa ja sen jälkeen hallituksessa. Puolueen vaaliohjelmassa taisi lukea puolustusmäärärahoista seuraavaa ''Seuraavalla vaalikaudella puolustusmäärärahoja ei tulla tinkimään''. Samaisen puolueen puheenjohtaja kävi puhumassa koulullamme ja kertoi siellä samaa tarinaa. No kuinkas kävikään puolue oli vaalien suurin puolue ja pääsi häsläämään hallituksen kokoon. Hupsista keikkaa muutama varuskunta kiinni ja sitä rataa -eihän puolustusmäärärahoista pitänyt tinkiä, eihän? Ennen vaaleja puolueiden ja ehdokkaiden on helppoa luvata kaikkea kivaa, mutta vaalivoiton jälkeen kääntää takkia ja romuttaa kaikki lupaukset. Tähän maailmanaikaan, kun kaikki on epävarmaa en haluaisi ehdokkaana lähteä lupaamaan kuuta taivaalta, sillä budjetit on todella tiukkoja ja uutta urheiluhallia ei kuntaan välttämättä rakenneta, jotta peruspalvelut voidaan turvata. -Realistiset lupaukset on ok, mutta yliampuvat vaalimainokset, jossa sanahelinää on enemmän kuin laki sallii heitän roskiin välittömästi.

Eilen eduskunnan kyselytunnilla perättiin oppositiopuolueiden johdosta nuorten koulutuksen aloituspaikkojen määrän laskua, mutta vastausta ministereiltä ei tullut. Kuulemma kaikki on selvää vasta ensi viikolla keskiviikkona eli vaalien jälkeen. Aloituspaikkojen määrää tullaan siis todennäköisesti laskemaan, mutta hallitus ei ennen vaaleja uskalla tuoda tätä esille, sillä sehän tietäisi vain hallituspuolueiden kannatuksen laskua.

Nuorisotakuu on hieno juttu paperilla, mutta käytännössä kaikkien alle 25-vuotiaiden on opiskeltava tai oltava töissä todella pienellä palkalla. Myös keski-ikäiset ''kalliit'' työntekijät jäävät työttömäksi ja meitä nuoria työllistetään puoli-ilmaiseksi. Nuorten kuulemma on saatava nuorena paljon työkokemusta. Mielestäni nuoruus pitää käyttää siihen mistä itse tykkää eli vapaaehtoiseen opiskeluun, työntekoon, matkusteluun, juhlimiseen ja aikuistumiseen. -Ei pakonomaiseen lain velvoittamaan painamiseen.

Olen myös huolissani vanhuksista ja vanhuslaista, sillä kyllähän meistä nuorista joskus tulee vanhoja. Korvaako määrä laadun? Ilmeisesti kyllä. Harmikseni omat isovanhempani on ollut sairaita ja täten olen nähnyt sairaalat, vanhainkodit ja terveyskeskuksien vuodeosastot reilun kymmenen vuoden ajalta. Yleisimmin hoitajat löytää kahvihuoneista juoruamasta, jos tarvitsee apua ja saa osakseen närkästä kohtelua, kun keskeyttää kivan juttutuokion. Oli kauheaa katsoa, kun mummoni makasi pari viimeistä elinvuottaan terveyskeskuksen vuodeosaston sängyssä katsellessaan valkoista kattoa, koska hoitajat eivät kiireeseen vedoten halunnut nostaa häntä tuoliin istumaan. Päätöksiä perusteltiin myös, sillä että mummoni ei ymmärrä tilannetta, koska hän oli vaikeasti dementoitunut. Kukaan ulkopuolinen ei voi tietää mitä mummoni ymmärsi, joten olisi ollut ihmisarvoista elämää nostaa hänet edes kerran viikossa pystyyn.

Mieti siis ketä ja mitä äänestät,
mutta äänestä silti sunnuntaina 28.10.2012!

Tunsin eilen piston sydämessäni seuratessani kyselytuntia ja päätin kirjoittaa tällaisen toivottavasti ajatuksia herättävän tekstin teille nuorille vaaleista, lupauksista ja politiikasta. Harmittavinta on, että me nuoret jäämme usein nukkuvien puolueeseen eli emme äänestä ketään. Vain äänestämällä voi vaikuttaa ja yrittää muuttaa maailmaa pienin askelein. Millainen on sinun hyvä Suomi huomenna?

Jos et ole löytänyt vielä ehdokasta niin käytä vaalikoneita.
Alla muutamia hyväksi havaittuja vaalikoneita.
MTV3 vaalikone
YLEn vaalikone
Helsingin Sanomien vaalikone
Etelä-Suomen Sanomien vaalikone
Turun Sanomien vaalikone

8 kommenttia:

 1. Tosi kiva ulkoasu, ei oo mitenkään liian normaali! :) Liityin lukijaksi, koska blogisi vaikutti niin mielenkiintoiselta ja kivalta.
  Kiva jos kurkkaat ja/tai liityt lukijaksi munkin blogiin! :) www.vilmas--life.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! :)
   Käyn katsomassa sun!

   Poista
 2. Heiii, löysin tän tuolta demistä (: Mun käyttäjä ei anna enää kirjautua sisään, nii sanon tänne (:
  Ensinnäki banneri on hyvä, koska se on erilainen kuin muitten. (: Itse tekstiä en jaksanut lukea, sillä mua suorastaan raivostuttaa nää vaaliasiat niin suunnattomasti...! Varmasti joitai kiinnostaa, mutta tällä kertaa mua ei): Mutta ulkonäkö on silti blogissa hyvä! (:
  musakuuloke.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kehuista! :)
   Aina voi hyppätä näiden politiikkapostausten yli tuonne lifestylen puolelle, jos ei nappaa ;)

   Poista
 3. sulle on haaste mun blogissa :)

  http://veronica-thinking.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JEE KIVAA!!! Eka haaste! :)
   Teen tämän pian, kunhan vain saan arkirytmini takaisin näin kunnallisvaalien jälkeen.

   Poista
 4. tosi asiallinen päivitys, ja tosi kiva huomata et seurataan ja ollaan kiinnostuneita vaaleista, mäki seurailin niitä :)

  http://netanturinoita.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :)
   Oon miettinyt, että tekisin kokonaan uuden blogin politiikalle ja sitten täällä jutustelisin lifestylestä jne.., mutta tätä kautta tavoitan enempi nuoria ja haluaisinkin, että nuoret innostuisivat enemmän politiikasta sekä vaikuttamisesta.

   Poista